Pause after Annual Ledger display

Discuss any bugs or issues with TrainMaster.

Moderator: nedfumpkin

Pause after Annual Ledger display

Unread postby JayGould » Sat Sep 12, 2009 11:25 am

I have determined what needs to be changed in the Trainmaster exe to pause the game after the annual ledger display. Location 0x394CE needs to be changed from x75 to xEB. I made the change using a hex editor and it worked fine. Hope this helps your efforts.
JayGould
Hobo
 
Posts: 22
Joined: Thu Mar 19, 2009 9:20 pm

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Sugus » Sat Sep 12, 2009 11:43 am

The RT3.exe (1.04 beta) I'm running TM has a size of 4'182'016 Bytes.
At file offset 0x394CE I see a 0x0D, not a 0x75! :shock:
Any comment?
There's no business like RT business ...
User avatar
Sugus
Engineer
 
Posts: 558
Joined: Wed Feb 04, 2009 2:33 pm
Location: Rorschacherberg, Switzerland

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby nedfumpkin » Sat Sep 12, 2009 12:42 pm

I'm lost. I have a problem finding specific addresses. I cannot seem to find them, so I suspect that I am interpreting it wrong.

For Trainmaster, the proper exe to edit is the one that I have already made changes to. It is the 1.04 beta, but I have already made changes to it, so it should be that one that is modified. It is included in the zip for the Alpha 2.

Jay, if you want to make the changes then I would really appreciate any help I can get. The pause after ledger is one of the modifications I would like to include. I would also like to include some others, but I'm not sure just yet. I think that if we keep it simple and not move things around would be best.

This is open to suggestions and coment. I'll go through the 1.06 documents and post my thoughts later.
User avatar
nedfumpkin
CEO
 
Posts: 2367
Joined: Sat Feb 16, 2008 10:16 pm
Location: Hamilton - Canada

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby JayGould » Sat Sep 12, 2009 2:23 pm

I made the change in the Trainmaster Alpha 2 version of the RT3.EXE file. The address 0x394CE is in hexadecimal notation as reported by my hex editor. I found it by doing a search for the hexadecimal string 6E 19 75 10 39 2D which is the code where the change was made in the version 1.05 exe for the version 1.06 patch. The x75 is the value that should be changed to xEB to pause the game after the annual report display. This change can be applied manually to the version of RT3.EXE being distributed for Trainmaster in the next update. A search of the 1.04 beta RT3.EXE file for the code string should find it. The location will vary depending on the version being searched.

The address for the version 1.05 RT3.EXE is 0x39717, if someone wants to make this one change to their version 1.05 installation.
JayGould
Hobo
 
Posts: 22
Joined: Thu Mar 19, 2009 9:20 pm

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby nedfumpkin » Sat Sep 12, 2009 3:02 pm

Eureka! It worked!

Thanks alot. Using this appraoch, I may be able to effect some more changes.
User avatar
nedfumpkin
CEO
 
Posts: 2367
Joined: Sat Feb 16, 2008 10:16 pm
Location: Hamilton - Canada

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Sugus » Tue Sep 15, 2009 5:09 pm

Couldn't locate a sequence 6E 19 75 10 39 2D within my RT3.exe. Seem's that I'm too stupid - so I'll wait for the next release of TM ...
There's no business like RT business ...
User avatar
Sugus
Engineer
 
Posts: 558
Joined: Wed Feb 04, 2009 2:33 pm
Location: Rorschacherberg, Switzerland

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby JayGould » Tue Sep 15, 2009 6:03 pm

The values are in hexadecimal format. Make sure you are doing a search from the beginning of the exe file for these hexadecimal values using a hex editor program.

EDIT:
The string may not exist in every version of RT3.EXE.
JayGould
Hobo
 
Posts: 22
Joined: Thu Mar 19, 2009 9:20 pm

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby nedfumpkin » Tue Sep 15, 2009 7:05 pm

Here's the TM RT3.exe with the pause after ledger enabled. It'll be a while before the next TM release so you might as well take this copy now.
Attachments
RT3.zip
(2 MiB) Downloaded 122 times
User avatar
nedfumpkin
CEO
 
Posts: 2367
Joined: Sat Feb 16, 2008 10:16 pm
Location: Hamilton - Canada

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Sugus » Thu Sep 17, 2009 4:21 pm

Thanks Ned, that's great! !*th_up*!

BTW and if of interest for other folks only: the offset of the byte to be changed from 0x75 to 0xEB is 0x39507 ... :-)
There's no business like RT business ...
User avatar
Sugus
Engineer
 
Posts: 558
Joined: Wed Feb 04, 2009 2:33 pm
Location: Rorschacherberg, Switzerland

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Grandma Ruth » Sat Sep 19, 2009 11:04 am

Thanks, Ned! !!clap!!
Just a word of warning - it won't work with saved games (not for me, anyway). Works fine with new games but if anybody's half-way through a game don't change it till you've finished!
User avatar
Grandma Ruth
CEO
 
Posts: 1019
Joined: Mon Nov 13, 2006 8:17 am
Location: West Yorkshire, England

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby nedfumpkin » Sat Sep 19, 2009 11:32 am

Thanks for the info. Interesting how something functional in the exe gets saved into the games in progress.
User avatar
nedfumpkin
CEO
 
Posts: 2367
Joined: Sat Feb 16, 2008 10:16 pm
Location: Hamilton - Canada

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Sugus » Sat Sep 19, 2009 5:39 pm

Really a great impact of a single EXE-byte to a saved game (simply data, of course)! Hmmmm?? :oops:
There's no business like RT business ...
User avatar
Sugus
Engineer
 
Posts: 558
Joined: Wed Feb 04, 2009 2:33 pm
Location: Rorschacherberg, Switzerland

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Grandma Ruth » Sun Sep 20, 2009 2:25 pm

I'm having a number of crashes since I installed this - unfortunately random, as far as I can see, so difficult to know why. Anybody else having problems?
User avatar
Grandma Ruth
CEO
 
Posts: 1019
Joined: Mon Nov 13, 2006 8:17 am
Location: West Yorkshire, England

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby nedfumpkin » Sun Sep 20, 2009 3:07 pm

Not me but then I have only been playing long enough to test things so I don't know. Saved games or new games?
User avatar
nedfumpkin
CEO
 
Posts: 2367
Joined: Sat Feb 16, 2008 10:16 pm
Location: Hamilton - Canada

Re: Pause after Annual Ledger display

Unread postby Grandma Ruth » Sat Sep 26, 2009 2:43 pm

This was a new game, I think. Error text is:
AppName: rt3.exe AppVer: 1.0.0.1 ModName: rt3.exe
ModVer: 1.0.0.1 Offset: 0001e124

Does that help?
User avatar
Grandma Ruth
CEO
 
Posts: 1019
Joined: Mon Nov 13, 2006 8:17 am
Location: West Yorkshire, England

Next

Return to Bugs/Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron